Desery

Tarta z truskawkami i budyniem

Pozostajemy w klimacie owoców sezonowych. Dzisiaj propozycja tarty z truskawkami i domowym budyniem.

Składniki:-

SPÓD:

  • 20150601_153105Mąka pszenna 200 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier puder 40 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Sól 1 szczypta

MASA BUDYNIOWA:

  • Mleko 1/2 l
  • Cukier puder 1/3 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Masło 120 gram
  • Żółtka 2 szt.

Truskawki

Przygotowanie:

1. Spód: masło na spód chłodzimy w lodówce. Kiedy kostka będzie już twarda możemy ją pociąć na mniejsze fragmenty aby łatwiej wyrobić ciasto. W misce umieszczamy rozdrobnione masło, mąkę, jajo, cukier puder, dodajemy zimną wodę i szczyptę soli. W  miarę szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy na 10-15 minut w lodówce aby łatwiej się je wałkowało.

2. Budyń: w jednym naczyniu miksujemy cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąkę i 1/2 zimnego mleka, ponownie wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Drugą połowę mleka gotujemy razem z masłem. Kiedy już się zagotuje powoli wlewamy wcześniej przygotowaną masę, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy całość aż do zgęstnienia.

3. Spód wałkujemy i umieszczamy w formie do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 20 minut.

4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch wylewamy przygotowany budyń. Na wierzchu umieszczamy połówki truskawek. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.

20150530_20080020150530_212034

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s