Pozostajemy w klimacie owoców sezonowych. Dzisiaj propozycja tarty z truskawkami i domowym budyniem.
Składniki:-
SPÓD:
Mąka pszenna 200 gram
- Jajko 1 szt.
- Masło 1/2 kostki (100 g)
- Cukier puder 40 gram
- Zimna woda 2 łyżki
- Sól 1 szczypta
MASA BUDYNIOWA:
- Mleko 1/2 l
- Cukier puder 1/3 szklanki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie
- Mąka pszenna 1/2 szklanki
- Masło 120 gram
- Żółtka 2 szt.
Truskawki
Przygotowanie:
1. Spód: masło na spód chłodzimy w lodówce. Kiedy kostka będzie już twarda możemy ją pociąć na mniejsze fragmenty aby łatwiej wyrobić ciasto. W misce umieszczamy rozdrobnione masło, mąkę, jajo, cukier puder, dodajemy zimną wodę i szczyptę soli. W miarę szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy na 10-15 minut w lodówce aby łatwiej się je wałkowało.
2. Budyń: w jednym naczyniu miksujemy cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąkę i 1/2 zimnego mleka, ponownie wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Drugą połowę mleka gotujemy razem z masłem. Kiedy już się zagotuje powoli wlewamy wcześniej przygotowaną masę, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy całość aż do zgęstnienia.
3. Spód wałkujemy i umieszczamy w formie do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 20 minut.
4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch wylewamy przygotowany budyń. Na wierzchu umieszczamy połówki truskawek. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.