Dania główne

Łazanki

Przepis na wersję bez mięsa, dla wielkich fanów mięcha polecam dodanie mięsa mielonego.

Składniki (porcja dla 4-5 osób):

  • 500 g kapusty kwaszonej lub jeszcze lepiej kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • olej  do smażenia 1 łyżka
  • 50 g masła
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz świeżo mielony
  • makaron 500 g

Przygotowanie:

1. Kapustę wyciskamy i przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli lubimy łazanki na kwaśno gotujemy kapustę w małej ilości wody pod przykryciem do miękkości (mi zajęło to ok. 40 minut). Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach na tarce, dodajemy pod koniec gotowania.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę

3. Pieczarki myjemy, kroimy na plastry

4. W dużej patelni rozgrzewamy 1/2 masła wraz z olejem, wrzucamy cebulę, smażymy do zarumienienia. Dodajemy pieczarki  dusimy wszystko aż grzyby zmiękną

5. Z ugotowanej kapusty odlewamy wodę jeśli coś zostało po gotowaniu. Kapustę przekładamy na patelnię do cebuli i pieczarek, dodajemy resztę masła i obsmażamy wszystko razem ok. 20 minut.

6. Gotujemy makaron, odcedzamy. Z powrotem przekładamy go do garnka i dodajemy obsmażoną kapustę z pieczarkami. Mieszamy całość i obiad gotowy:)

20150524_142016

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s