Przepis na wersję bez mięsa, dla wielkich fanów mięcha polecam dodanie mięsa mielonego.
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
- 500 g kapusty kwaszonej lub jeszcze lepiej kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- olej do smażenia 1 łyżka
- 50 g masła
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz świeżo mielony
- makaron 500 g
Przygotowanie:
1. Kapustę wyciskamy i przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli lubimy łazanki na kwaśno gotujemy kapustę w małej ilości wody pod przykryciem do miękkości (mi zajęło to ok. 40 minut). Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach na tarce, dodajemy pod koniec gotowania.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę
3. Pieczarki myjemy, kroimy na plastry
4. W dużej patelni rozgrzewamy 1/2 masła wraz z olejem, wrzucamy cebulę, smażymy do zarumienienia. Dodajemy pieczarki dusimy wszystko aż grzyby zmiękną
5. Z ugotowanej kapusty odlewamy wodę jeśli coś zostało po gotowaniu. Kapustę przekładamy na patelnię do cebuli i pieczarek, dodajemy resztę masła i obsmażamy wszystko razem ok. 20 minut.
6. Gotujemy makaron, odcedzamy. Z powrotem przekładamy go do garnka i dodajemy obsmażoną kapustę z pieczarkami. Mieszamy całość i obiad gotowy:)