Desery

Marchwinki

Czyli muffinki marchewkowe z orzechami

Składniki:

  •  250 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  •  250 g jogurtu lub maślanki
  • 100 g cukru
  • 75 ml oleju
  • tarta marchewka 2 szklanki
  • garść orzechów włoskich
  • cynamon
  • kardamon
  • imbir
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Jak w przepisie na muffiny jabłkowe suche składniki (mąka, proszek, cukier) mieszamy razem w misce, „mokre”- jaja, jogurt, olej miksujemy razem

2. Do masy jajeczno-jogutrowej stopniowo wsypujemy wymieszane składniki suche i ucieramy

3. Orzechy włoskie siekamy drobno

4. Startą marchewkę oraz posiekane orzechy dodajemy do masy i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Doprawiamy przyprawami.

5. Masę wykładamy do silikonowych foremek (wyszło mi 21 szt.) i pieczemy w piekarniku w temp. 200ºC przez 30 minut.

20150524_14160820150524_141738

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s