Dania główne

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Pozostajemy w klimacie racuchów owocowych- tym razem bardziej czasochłonne, ale równie pyszne racuchy drożdżowe.

Składniki (porcja na 3 osoby):

2,5 szkl. mąki
2 jaja
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
sól
olej do smażenia

jabłka 1-2 sztuk

cynamon

Przygotowanie:

1. Mleko lekko podgrzewamy, w kubku kruszymy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy razem te dwa składniki. Wlewamy drożdże z cukrem do podgrzanego mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozwalamy, aby rozczyn nam wyrósł w ciepłym miejscu (trwa to ok. 30 minut)

2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jaja, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto mikserem. Ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką, ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut aż ciasto zwiększy swoją objętość.

3. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 0,5 cm księżyce. Posypujemy jabłka cynamonem

4. Olej rozgrzewamy na patelni, nakładamy 2-3 łyżki ciasta drożdżowego, a na wierzchu każdego racuszka umieszczamy 2-3 kawałki jabłka. Smażymy z dwóch stron. Namiar tłuszczu ściągamy na ręczniku papierowym

20150315_145113

Jedna myśl na temat “Drożdżowe racuchy z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s