Pozostajemy w klimacie racuchów owocowych- tym razem bardziej czasochłonne, ale równie pyszne racuchy drożdżowe.
Składniki (porcja na 3 osoby):
2,5 szkl. mąki
2 jaja
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
sól
olej do smażenia
jabłka 1-2 sztuk
cynamon
Przygotowanie:
1. Mleko lekko podgrzewamy, w kubku kruszymy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy razem te dwa składniki. Wlewamy drożdże z cukrem do podgrzanego mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozwalamy, aby rozczyn nam wyrósł w ciepłym miejscu (trwa to ok. 30 minut)
2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jaja, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto mikserem. Ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką, ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut aż ciasto zwiększy swoją objętość.
3. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 0,5 cm księżyce. Posypujemy jabłka cynamonem
4. Olej rozgrzewamy na patelni, nakładamy 2-3 łyżki ciasta drożdżowego, a na wierzchu każdego racuszka umieszczamy 2-3 kawałki jabłka. Smażymy z dwóch stron. Namiar tłuszczu ściągamy na ręczniku papierowym
robiłam dzisiaj z tego przepisu …. pyszne wyszły 🙂
PolubieniePolubienie