Dania główne

Racuchy z rabarbarem

Dalej jesteśmy w sezonowym klimacie rabarbaru. Przetestowałam przepis znaleziony w necie. A propos samego rabarbaru- oprócz bogactwa składników mineralnych, witamin i błonnika zawiera duże ilości kwasu szczawiowego dlatego osoby chore na kamicę nerkową nie powinny go spożywać.

20150521_151203

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • 1 łodyga rabarbaru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 1 cm.
  2. Wszystkie składniki na placuszki (oprócz rabarbaru) dokładnie ze sobą mieszamy.
  3. Dodajemy kawałki rabarbaru-mieszamy.
  4. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  5. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Posypujemy cukrem pudrem- jednak wg tego przepisu racuchy wychodzą dość kwaśne i trochę cukru na osłodę nie zaszkodzi;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s