Dalej jesteśmy w sezonowym klimacie rabarbaru. Przetestowałam przepis znaleziony w necie. A propos samego rabarbaru- oprócz bogactwa składników mineralnych, witamin i błonnika zawiera duże ilości kwasu szczawiowego dlatego osoby chore na kamicę nerkową nie powinny go spożywać.
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
- 1 łodyga rabarbaru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 1 cm.
- Wszystkie składniki na placuszki (oprócz rabarbaru) dokładnie ze sobą mieszamy.
- Dodajemy kawałki rabarbaru-mieszamy.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Posypujemy cukrem pudrem- jednak wg tego przepisu racuchy wychodzą dość kwaśne i trochę cukru na osłodę nie zaszkodzi;)