Rozgrzewka

Kiszony sok z buraczków

Przepis na ten specyfik dostałam od koleżanki z pracy, więc wielkie dzięki dla Eli. Jeżeli lubicie kiszonki (bo ja lubię zwłaszcza teraz) to smak na pewno przypadnie Wam o gustu. O właściwościach buraków pisałam już coś niecoś przy wpisie dot. chłodnika, ale rozwinę temat bo buraczek to kolejne warzywo warte polecenia. Burak jest świetnym warzywem dla kobiet w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Znajdziemy tu także duże ilości składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym takich jak żelazo, magnez, potas, wapń, które są niezbędne do zachowania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz folianów buraczki działają jako świetny środek krwiotwórczy i pomagają zapobiegać anemii.  Kolejna zaleta to wysoka zawartość betacyjanów, związków o charakterze antyoksydacyjnym, które mają za zadanie chronić nas m.in. przed nowotworami. Buraki powinny znaleźć się także w menu osób zmagających się z nadciśnieniem- sok z buraków zawiera azotany obniżające ciśnienie krwi. Poddając sok z buraków procesowi fermentacji dodatkowo wprowadzamy do organizmu bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na pracę jelit oraz pobudzają trawienie. Jeszcze jedna sprawa- kiszony sok łagodzi objawy kaca:). Wspomnę tylko, że gotowane buraczki mają wysoki IG, co jest ważne dla osób chorych na cukrzycę. A teraz przepis.

20150521_103001

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • kromka chleba na zakwasie

Przygotowanie:

1. Buraczki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na kawałki, które umieszczamy w 3 litrowym słoiku

2. Dodajemy czosnek, liść laurowy

3. W przegotowanej, ale ostudzonej wodzie rozpuszczamy cukier i sól. Powstałą zalewę wlewamy do buraczków

4. Na wierzchu zalewy umieszczamy kromkę chleba

5. Zamykamy szczelnie słoik

6. Kisimy całość 5 dni, przy czym ja na drugi dzień wyciągam kromkę chleba z soku.

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s