Dietetyka

Potrzeby żywieniowe kobiety w ciąży

ciaza

Temat dla mnie jak najbardziej na czasie. W tym poście zrobię małe résumé składników odżywczych ważnych dla kobiet ciężarnych. Niemniej jednak na własnej skórze mogę odczuć, że nie wszystko tak łatwo wchodzi jak jest napisane i zalecane;). Ok więc zaczynamy.

Prawidłowe żywienie dla kobiety będącej w ciąży ma bardzo duże znaczenie, nie tylko jeśli chodzi o przebieg samej ciąży, ale również wpływa na późniejszy rozwój dziecka i jego podatność na choroby. Jest to tak zwane programowanie płodowe (ten temat zgłębię w oddzielnym poście). Bardzo ważne jest aby wybierać produkty jak najmniej przetworzone i tutaj mamy pamiętają o czytaniu etykiet na produktach spożywczych- im mniej składników zwłaszcza tych chemicznie-brzmiących tym lepiej. To samo tyczy się dodatków najlepiej unikać produktów zawierających w swoim składzie fosforany, benzoesan sodu,  słodziki. Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, ale jeżeli kobieta jest „dobrze ustawiona” na regularność posiłków nie powinna mieć z tym punktem większego problemu. A teraz konkrety:

  • wartość energetyczna– tutaj sprawa wygląda następująco I trymestr- +150 kcal/dobę do zapotrzebowania sprzed ciąży, II i III trymestr-+ 350 kcal/dobę do zapotrzebowania sprzed ciąży. W ciąży nie ma mowy o stosowaniu diet redukcyjnych, aczkolwiek należy wystrzegać się nadwagi i otyłości, bo to może grozić pojawieniem się takich schorzeń jak nadciśnienie czy cukrzyca ciążowa
  • białko-główny materiał budulcowy w naszym organizmie, potrzebny do syntezy struktur komórkowych, enzymów, hormonów, przeciwciał, hemoglobiny (transportera tlenu). Niedożywienie białkowe w trakcie ciąży może zahamować wzrost płodu, jednakże nie obawiałabym się niedoborów na tym polu, gdyż przeciętna dieta jest raczej bardzo bogata w ten składnik odżywczy.
  • tłuszcze– szczególnie ważne dla rozwoju płodu są tłuszcze nienasycone z rodziny omega-3. Ich rola jest bardzo ważna przy rozwoju układu nerwowego oraz siatkówki dziecka. Źródłem kwasów omega-3 są m.in. ryby, oleje roślinne, orzechy. Niekorzystne z punktu widzenia zdrowotnego są z kolei tłuszcze trans występujące w ciasteczkach, margarynach twardych i słonych przekąskach dlatego też trzeba je ograniczyć lub wykluczyć z jadłospisu
  • węglowodany– powinny stanowić 55-60% diety i najlepiej aby były to węglowodany złożone pochodzące z pieczywa, kasz, makaronu, ryżu, kasz, warzyw i owoców. W późniejszym okresie ciąży pojawić się mogą problemy z zaparciami, dlatego tak ważna jest obecność produktów bogatych w błonnik pokarmowy aby tego problemu uniknąć
  • woda- środowisko naszego organizmu- należy wypijać 2 l płynów na dobę
  • kwas foliowy bardzo ważna jest jego suplementacja przez pierwszy trymestr ciąży, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka, rozszczepu kręgosłupa czy poronień. Rekomendowana ilość kwasu foliowego to 0,4 mg. Pomimo tego, że kwas foliowy jest suplementowany w postaci tabletek to w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć zielonych warzyw, cytrusów oraz orzechów czyli źródeł folianów.
  • witamina A– bierze udział w rozwoju zarodka. Jednak nadmiar wit. A pochodzenia zwierzęcego jest toksyczna dla noworodka. Bezpiecznym źródłem jest prowitamina A- beta karoten pochodzący z produktów roślinnych takich jak zielone i pomarańczowe warzywa i owoce
  • wit. D– bierze udział w mineralizacji koścca i prawidłowej gospodarce wapniowo-fosforanowej. Zarówno niedobór jak i nadmiar jest niebezpieczny dla płodu dlatego ostrożnie z jej suplementacją.
  • witamina C- naturalny antyoksydant, chroni płód przed stresem oksydacyjnym. Produkty bogate w wit. C to natka pietruszki, papryka czerwona, porzeczka czarna, pomidory, truskawki
  • magnez– wpływa na odpowiednie stężenie hormonów płciowych- FSH, LH oraz podtrzymującego ciążę progesteronu. Zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu, stanu przedrzucawkowego. Dobre źródła to kasze, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, jaja kurze
  • żelazo– jego rolą jest transport tlenu do tkane. Niedobór powoduje niedostateczne ukrwienie łożyska i niedotlenienie płodu. Dobre źródła tego pierwiastka to buraczki, produkty pochodzenia zwierzęcego- mięso, jaja oraz suszone śliwki, morele
  • wapń- pierwiastek uczestniczący w rozwoju układu kostnego oraz zębów. Dobre źródło wapnia to mleko i jego przetwory

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s