Rozgrzewka

Rosołek

Przez parę dni pod rząd jadłam rosół i rozkoszowałam się jego smakiem za każdym razem (i znowu przyszła ochota:). Bo jak tu nie lubić tego smaku, który kojarzy się z niedzielnym pierwszym daniem w gronie rodziny. Poza tym taki rosół to bogactwo składników mineralnych i witamin. Idealnie rozgrzewa kiedy złapała nas jakaś infekcja lub przeziębienie. Prozdrowotnie na tkankę łączną (ścięgna, chrząstki stawowe, skóra, śródbłonek naczyniowy) działa zawarty w nim kolagen. Ważne aby rosół gotować na małym ogniu przez 3 h, tak aby uwolnić całą esencję.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, ćwiartka selera
  • lubczyk
  • pieprz mielony
  • niewielka ilość soli

Przygotowanie:

1. Mięso myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu 2,5 h

2. Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler. Myjemy warzywa i wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 30 minut.

3. Przyprawiamy lubczykiem, pieprzem, solą

Podajemy z cienkim makaronem

20150429_210223

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s