Rozgrzewka

Sałatka z roszponki z piersią z kurczaka i serem typu bałkańskiego

20150429_192256

Dzisiejsza gwiazda wieczoru roszponka świetnie nadaje się jako baza do sałatek. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze roszponka jest niskokaloryczna- 100 g to zaledwie 21 kcal. Cukrzycy mogą ją spożywać bez obaw ze względu na niski IG. Ponad to zawiera dużą ilość beta-karotenu, całkiem sporo witaminy C oraz potasu.

Składniki:

  • roszponka 1 opakowanie
  • 6 polędwiczek z kurczaka
  • 100 g sera typu bałkańskiego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 7 pomidorów suszonych w oleju
  • garść czarnych oliwek
  • przyprawy; pieprz świeżo mielony, curry, rozmaryn,
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Polędwiczki z kurczaka doprawiamy pieprzem, curry i rozmarynem. Następnie grillujemy lub smażymy bez tłuszczu

2. Roszponkę, pomidora i paprykę myjemy. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do roszponki

3. Pomidory suszone kroimy w paski, ser kroimy w kostkę, każdą polędwiczkę dzielimy na 5 części i dodajemy do sałaty

4. Na koniec dodajemy oliwki, przyprawiamy pieprzem, wlewamy sok z cytryny.

5. Moim dressingiem był olej z pomidorów suszonych- 1 łyżka

20150429_192401

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s