Dania główne

Studencka zupa meksykańska

Przyrządzałam ją chętnie w czasach (nie aż tak bardzo dawno temu) kiedy byłam studentką. Prosta, pożywna, z dużą ilością błonnika i daje popalić jeśli dodacie dużo chilli.

20150410_163645

Składniki:

  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 2 cebule
  • mięso mielone 500 g
  • olej
  • czosnek 2-3 ząbki
  • 1-2 papryczek chilli
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli
  • tarty ser żółty do posypania

Przygotowanie:

1. Olej rozgrzewamy na patelni, cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju

2. Kiedy cebula nabierze złocistego koloru dodajemy mięso mielone i całość smażymy

3. Do dużego garnka wlewamy razem z zalewą kukurydzę i fasolę czerwoną, pomidory krojone, pokrojone w grubą kostkę papryki i podsmażone mięso z cebulą. Dodajemy papryczkę/i i gotujemy

4. Możemy dodać na koniec koncentrat pomidorowy jeśli preferujemy bardziej pomidorowe klimaty. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli mielonym, czosnkiem.

5. Po przelaniu zupki do talerza dekorujemy tartym żółtym serem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s