Dietetyka

Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej

dnamoczanowa

Dna moczanowa należy do grupy chorób związanych z nieprawidłową przemianą materii. W przypadku dny związkiem, którego przemiana jest zaburzona jest kwas moczowy. Co to jest i skąd bierze się kwas moczowy w ustroju? Otóż jest to związek występujący naturalnie w organizmie, który powstaje w wyniku przemian metabolicznych- rozpadu i przebudowy komórek lub z pokarmów które pobieramy; są to produkty zawierające w budowie atom azotu-  głównie zasady purynowe.

Przyczyna choroby- dwa podłoża:

  • zaburzone wydalanie kwasu moczowego z organizmu
  • nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego

Kiedy kwasu moczowego jest za dużo dochodzi do wytrącania jego kryształków (moczanów) w mięśniach, tkance podskórnej, stawach lub drogach moczowych. Prowadzi to ostatecznie do wystąpienia stanu zapalnego, w stawie (często atak dny zajmuje staw w paluchu) lub tkance miękkiej dochodzi do podwyższenia temperatury, obrzęku, zaciemnienia skóry oraz dużej bolesności. Po czym napad mija i pojawia się ponownie po paru tygodniach lub miesiącach.

Czynniki, nasilające napady dny:

-alkohol, szczególnie czerwone wino

-pokarmy bogatopurynowe

-wysiłek fizyczny

-uraz fizyczny lub zabieg

-zakażenie

-niektóre leki np. diuretyki

Zalecenia żywieniowe:

Oczywiście aby złagodzić objawy stosujemy środki farmakologiczne. Dieta ma zapobiegać występowaniu kolejnych ataków i powinna być dietą „ubogopurynowa”, w której wykluczamy:

– wspomniane wcześniej alkohole, szczególnie czerwone wino

-czerwone mięso, wywary mięsne i z kości, wędliny

-ryby puszkowe sardynki, śledzie oraz owoce morza

-drożdże

-podroby

-nasiona roślin strączkowych

-szpinak, rabarbar

-herbatę, kakao, czekoladę

Zalecane natomiast są:

-mleko i jego przetwory

-jaja

-w ograniczonej ilości tłuszcze

-owoce i warzywa ( z wyj. szpinaku i rabarbaru)

-produkty zbożowe

-mięso do 50 g/dobę

Ostatni posiłek jest wskazany do 4 h przed snem, aby nie dopuścić do zwiększonej koncentracji kwasu moczowego w ciągu nocy.

Ważne jest także utrzymanie odpowiedniej wagi i zapobieganie otyłości! Dieta niskokaloryczna o osób otyłych pozwala na obniżenie stężenia kwasu moczowego.

Kolejnym ważnym punktem jest piecie odpowiednich ilości płynów na dobę (nawet 3 litry dziennie), aby kwas moczowy był wypłukiwany z organizmu. Do picia polecane są wody mineralne, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, słabe napary z herbaty (najlepiej ziołowe i owocowe).

Dobre wyniki daje także zwiększona podaż witaminy C do organizmu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s