Rozgrzewka

Ziemniaczarz- czyli farsz z ruskich w cieście drożdżowym

To akurat przysmak mojej babci. Oj dużo się babcia tych drożdży nawyrabiała z tego co pamiętam. Najlepiej smakuje na drugi dzień przysmażony na masełku.

20150422_151348

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szkl. mąki
  • 2 jaja

Farsz ziemniaczano-serowy:

  • 1,5 kg ziemniaków (waga ziemniaków po obraniu)
  • 0,5 kg sera białego
  • cząber
  • 50 dag masła
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu odcedzamy i traktujemy tłuczkiem na puree. Dodajemy ser biały, również tłuczemy aby połączyć z ziemniakami. Dodajemy cząber (nawet 1/2 opakowania), masło, pieprz i sól. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Przygotowujemy rozczyn: mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże rozgniatamy z cukrem, wlewamy do mleka, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 20minut.

3. Kiedy rozczyn „ruszy” dodajemy mąkę (najlepiej dodawać stopniowo), jaja, roztopione masło, zagniatamy wszystko do momentu aż ciasto nie będzie się nam kleiło do rąk. Znowu odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

4. Połowę ciasta rozwałkowujemy na cienki, duży plaster tak aby pokrywał dno blaszki, w której będziemy zapiekać. Następnie na ciasto wkładamy farsz z ziemniaków i sera, wygładzamy. Na wierzch przychodzi kolejny cienki plaster ciasta drożdżowego.

5. Zapiekamy całość w piekarniku- 200ºC przez 40-50 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s