Rozgrzewka

Talarki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ahh ciasto francuskie- idealne kiedy trzeba przygotować coś na szybko i smacznie. Też się nim wspomogłam i przygotowałam talarki z nadzieniem szpinakowo-serowym z natką pietruszki.

20150412_203445

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/2 woreczka mrożonego szpinaku
  • 1/2 opakowania sera fety
  • natka pietruszki
  • 100 g tartego sera żółtego
  • pieprz
  • czosnek 1-2 ząbków
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i dusimy do rozmrożenia. Wyciskamy czosnek, dodajemy gałkę, pieprz. Nie solimy-ser feta jest wystarczająco słony. Studzimy całość.

2. W naczyniu umieszczamy ser feta, przestudzony szpinak, umytą natkę pietruszki i wszystko razem blendujemy, aż powstanie jednolita masa.

3. Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką talarki, kieliszkiem dodatkowo robimy w każdym talarku zagłębienie, żeby nadzienie nie uciekło podczas pieczenia.

4. Na każdy talarek w centrum kładziemy masę szpinakową, a na wierzch tarty żółty ser

5. Układamy na blasze do pieczenia i do piekarnika na 200°C. Pieczemy aż ciasto i ser przyrumienią się.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s