Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka wyśmienita.
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
1 jajko
3-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
opakowanie mrożonego szpinaku
1 filet z kurczaka pojedynczy
1/2 opakowania sera feta (135 g)
oliwa
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Masa jajeczna:
100 ml gęstej śmietany 18%
4 jaja
tarty ser żółty lub mozarell-100 g do posypania
Przygotowanie:
1. Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Dodajemy filet z kurczaka pokrojony w kostkę, następnie mrożony szpinak i smażymy całość kilka minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i gałką. Na sam koniec dodajemy ser feta, który jest dość słony więc niekoniecznie trzeba jeszcze dosalać.Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy cienko i wykładamy w formę do tarty. Ciasto na wierzchu nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C.
4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch ciasta wykładamy nadzienie szpinakowe.
5. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i gałką. Masę jajeczno-śmietanową wylewamy na szpinak. Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w plastry lub starty ser żółty.
6. Zapiekamy wszystko w piekarniku przez około 30 minut.