Dania główne

Quiche ze szpinakiem,filetem z kurczaka i fetą

Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka wyśmienita.

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej20150314_160009

100 g masła

1 jajko

3-4 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

opakowanie mrożonego szpinaku

1 filet z kurczaka pojedynczy

1/2 opakowania sera feta (135 g)

oliwa

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Masa jajeczna:

100 ml gęstej śmietany 18%

4 jaja

tarty ser żółty lub mozarell-100 g do posypania

Przygotowanie:

1. Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Dodajemy filet z kurczaka pokrojony w kostkę, następnie mrożony szpinak i smażymy całość kilka minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i gałką. Na sam koniec dodajemy ser feta, który jest dość słony więc niekoniecznie trzeba jeszcze dosalać.Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy cienko i wykładamy w formę do tarty. Ciasto na wierzchu nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C.

4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch ciasta wykładamy nadzienie szpinakowe.

5. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i gałką. Masę jajeczno-śmietanową wylewamy na szpinak. Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w plastry lub starty ser żółty.

6. Zapiekamy wszystko w piekarniku przez około 30 minut.

20150314_161149

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s