Dietetyka

Gdy żołądek daje popalić…

żołądek

Z problemem choroby wrzodowej lub refluksem żołądkowo-przełykowym spotykałam się najczęściej jeżeli chodzi o dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, dlatego pierwszy post dotyczący diet leczniczych poświęcam żołądkowi.

Wyjaśnijmy sobie pewne pojęcia na dobry początek:

-zgaga-> jest to objaw refluksu żołądkowo- przełykowego, choroby wrzodowej odczuwany jako bolesne pieczenie zlokalizowane w klatce piersiowej za mostkiem

-refluks żołądkowo-przełykowy-> zarzucanie kwaśnej treści żołądka do przełyku, sprawcą dyskomfortu jest występujący w żołądku kwas solny

-choroba wrzodowa żołądka-> występowanie ubytków w błonie śluzowej żołądka. 2 najczęstsze przyczyny to zakażenie pewnym bakcylem o nazwie Helicobacter pylori oraz nadużywanie leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych

Dietą, która powinna być stosowana w celu złagodzenia choroby refluksowej jaki i wrzodowej jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. W załączonej poniżej tabelce są dokładnie rozpisane produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane, natomiast najważniejsze założenia są tutaj:

1. Wykluczyć z diety pokarmy nasilające objawy:

  • kawę naturalną oraz alkohole
  • soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy
  • potrawy ciężkostrawne, ostro przyprawione, kostki bulionowe, sosy z glutaminianem sodu
  • czekoladę, kakao
  • napoje gazowane
  • miętę lub cukierki miętowe

2.Posiłki należy spożywać częściej 5-6 razy dziennie, niewielkie objętościowo.
3. Ostatni posiłek najlepiej spożyć 3-4 godziny przed snem
4. Nie leżeć po posiłkach

Produkty i potrawy

Zalecane

Zalecane w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

Mleko słodkie, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczane z wodą, napoje mleczno- owocowe, wody niegazowane

Soki owocowo- warzywne, herbaty owocowe

Płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane, maślanka, kwaśne przetory mleczne, sok pomidorowy, soki z owoców cytrusowych

Pieczywo

Pszenne, jasne, biszkopty, drożdżowe

Pieczywo cukiernicze

Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe

Dodatki do pieczywa

Masło, twarożki, serek homogenizowany, jaja na miękko, jajecznica na parze,

Margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny: szynka,polędwica, wędliny drobiowe, łagodny ser podpuszczkowy, sery żółte, pasztet domowy

Tłuste wędliny, konserwy salceson, pasztetowa, pikantne sery

Zupy i sosy gorace

Rosół chudy, krupnik, ziemniaczana, warzywne, sosy łagodne

Tłuste, zawiesiste, na mięsnych wywarach, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne z warzyw kapustnych, roślin strączkwych (fasolowa), cebulowa, porowa, sosy w proszku, pikantne

Mięso, drób, ryby

Chude: kurczak, indyk, dorsz, morszczuk, mintaj pstrąg, mięso gotowane; pulpety, bitki, potrawki

Wołowina, potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu,pieczone w folii lub pergaminie

Tłuste gatunki: wieprzowina, gęsi, kaczki, tłuste ryby np.łosoś, potrawy marynowane, wędzone, smażone

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Dania warzyno- mięsne z kaszami, makaronem, risotto, leniwe pierogi, kopytka,

Zapiekanki z mięsa i warzyw

Potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, kotlety, bigos, fasolka po bretosku

Tłuszcze

Masło, śmietanka, oleje- rzepakowy, oliwa z oliwek

Margaryny miękkie (kubkowe), niezbyt kwaśna smietanka

Smalec, słonina, kwaśna śmietana

Warzyw

Soczyste, gotowane np. marchewka, buraki, szpinak

Kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony,

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, suche nasiona roślin strączkowych,

drobno starte surówki

seler, sałata zielona, pomidory bez skórki

warzywa zasmażane

Ziemniaki

Gotowane, w postaci puree

pieczone

Smażone z tłuszczem

Owoce

Dojrzałe, soczyste, niekwaśne, rozcieńczone soki

cytrusowe

Czereśnie, gruszki,agrest, wiśnie, śliwki, owoce suszone, orzechy

Desery

Galaretki, kisiele, musy, koktajle owocowe

kremy

Torty,ciasta z dużą ilością cukru, desery na bazie kawy nautralnej, kakao, czekolada

Przyprawy

Bardzo łagodne; cukier, wanilia, zielona pietruszka, koper, sok z cytryny

Melisa, jarzynka,sól

Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, ziele angielskie, liść laurowy. Mięta!

2 myśli na temat “Gdy żołądek daje popalić…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s