Tu wegetarianie będą się na pewno cieszyć. Zupka jest dość treściwa, może być traktowana zarówno jako przystawka jak i danie główne.
Składniki:
200-250 g suchych nasion czerwonej soczewicy
1 puszka mleczka kokosowego
1 szkl. soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty sok)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
świeżo mielony pieprz
sól
świeża natka kolendry
olej- 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1. Soczewicę przepłukujemy wodą.
2. Skórkę z pomarańczy oraz imbir podsmażamy delikatnie na oleju, w garnku w którym będzie gotowana zupa.
3. Do skórki i imbiru dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i czerwoną soczewicę. Gotujemy całość aż soczewica będzie miękka.
4. Blendujemy całość do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzem oraz liśćmi kolendry