Dania główne

Zupa krem z soczewicy na mleczku kokosowym i soku pomarańczowym

Tu wegetarianie będą się na pewno cieszyć. Zupka jest dość treściwa, może być traktowana zarówno jako przystawka jak i danie główne.

Składniki:

200-250 g suchych nasion czerwonej soczewicy

1 puszka mleczka kokosowego

1 szkl. soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty sok)

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

świeżo mielony pieprz

sól

świeża natka kolendry

olej- 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. Soczewicę przepłukujemy wodą.

2. Skórkę z pomarańczy oraz imbir podsmażamy delikatnie na oleju, w garnku w którym będzie gotowana zupa.

3. Do skórki i imbiru dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i czerwoną soczewicę. Gotujemy całość aż soczewica będzie miękka.

4. Blendujemy całość do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzem oraz liśćmi kolendry

20150310_153219

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s