Dania główne

Gulasz z ciecierzycy

Przepis w ramach „detoksu” od mięcha.

20150304_205612

Składniki:

  • 300 g suchych nasion cieciorki
  • 2 cebule
  • 3 duże ogórki kiszone
  • puszka krojonych pomidorów
  • 100 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo mielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól

Przygotowanie:

1. Cieciorkę namoczyć na noc albo 3-4 h przed gotowaniem. Po namoczeniu nastawiamy do gotowania w tej samej wodzie, w której pęczniały nasiona. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, gotujemy aż cieciorka będzie al dente.

2. Do cieciorki dodajemy pokrojone w piórka cebule, ogórki i paprykę pokrojone w dużą kostkę, całe, umyte pieczarki. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie.

3. Do garnka wrzucamy krojone pomidory, gotujemy całość do rozpuszczenia się pomidorów.

4. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem oraz wyciskamy ząbek czosnku.

Do tego makaron lub kasza i mniam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s