Przepis w ramach „detoksu” od mięcha.
Składniki:
- 300 g suchych nasion cieciorki
- 2 cebule
- 3 duże ogórki kiszone
- puszka krojonych pomidorów
- 100 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz
- ząbek czosnku
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
1. Cieciorkę namoczyć na noc albo 3-4 h przed gotowaniem. Po namoczeniu nastawiamy do gotowania w tej samej wodzie, w której pęczniały nasiona. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, gotujemy aż cieciorka będzie al dente.
2. Do cieciorki dodajemy pokrojone w piórka cebule, ogórki i paprykę pokrojone w dużą kostkę, całe, umyte pieczarki. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Do garnka wrzucamy krojone pomidory, gotujemy całość do rozpuszczenia się pomidorów.
4. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem oraz wyciskamy ząbek czosnku.
Do tego makaron lub kasza i mniam!