Przepis na pyszne ciacho na bazie bananów. Lubię to!
Składniki:
-
125 g masła
-
2 szklanki mąki
-
3/4 szklanki cukru
-
2 jajka
-
4 dojrzałe banany
-
czekoladowe kropelki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody
-
5 łyżek mleka
Przygotowanie:
1. Banany obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć dokładnie widelcem/tłuczkiem do ziemniaków.
2. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
3. Mleko zagotuj. Do gorącego wsyp sodę, zamieszaj i wystudź.
4. Miękkie masło utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Ciągle ucierając dodaj mąkę, banany i sodę z mlekiem. Na sam koniec dodaj czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszaj.
5. Formę keksową wysmaruj olejem/masłem i wysyp mąką. Włóż masę bananową i piecz w 180 stopni C około 50 minut.