Najlepsze z tego dania są jabłka pieczone.
Składniki:
- kaczka mrożona lub świeża 1,5-2 kg
- 6 jabłek
- żurawina lub borówka do mięs 4 łyżki
- sok z cytryny
- majeranek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Kaczkę mrożoną rozmrażaj w lodówce, po rozmrożeniu umyj, oczyść z nadmiaru tłuszczu.
2. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Od środka i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, wstaw mięso na 2-3 godziny do lodówki.
3. Obierz 2 jabłka i pokrój w cząstki. Wymieszaj z resztą majeranku, napełnij nimi kaczkę.
4. Kaczkę włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz, polewając mięso wypływającym tłuszczem. Po 45 minutach odwróć kaczkę, aby upiekła się z drugiej strony. Co jakiś czas skrapiaj sosem.
5. Wydrąż gniazda nasienne z pozostałych jabłek, środki napełnij żurawiną. Owoce ułóż w naczyniu na 40 minut przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Podawaj z jabłkami.