Dania główne

Kaczucha pieczona

Najlepsze z tego dania są jabłka pieczone.

20150330_22494920150330_225023

Składniki:

  • kaczka mrożona lub świeża 1,5-2 kg
  • 6 jabłek
  • żurawina lub borówka do mięs 4 łyżki
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Kaczkę mrożoną rozmrażaj w lodówce, po rozmrożeniu umyj, oczyść z nadmiaru tłuszczu.

2. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Od środka i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, wstaw mięso na 2-3 godziny do lodówki.

3. Obierz 2 jabłka i pokrój w cząstki. Wymieszaj z resztą majeranku, napełnij nimi kaczkę.

4. Kaczkę włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz, polewając mięso wypływającym tłuszczem. Po 45 minutach odwróć kaczkę, aby upiekła się z drugiej strony. Co jakiś czas skrapiaj sosem.

5. Wydrąż gniazda nasienne z pozostałych jabłek, środki napełnij żurawiną. Owoce ułóż w naczyniu na 40 minut przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Podawaj z jabłkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s