Dietetyka

Jajko na zdrowie!

image,jajko2,640,0,0,0

Jako że idą Święta Wielkanocne jest to właściwy czas aby poświęcić uwagę na ich symbol czyli jajko. Mała rzecz, a taka bomba składników odżywczych-bo w końcu zawierać je musi skoro od jajka zaczyna się nowe życie. Na początek metryczka z tabeli wartości odżywczych, aby dowiedzieć się co to jajko w sobie ma (100 g produktu) :

  • woda stanowi 88%
  • białko, co ważne białko jaja kurzego jest traktowane jako białko wzorcowe ze względu na zawartość wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu. Dla niewtajemniczonych aminokwasy (AA) są to cegiełki budulcowe białka, które możemy podzielić na AA endogenne, które organizm sam jest w stanie zsyntetyzować i AA egzogenne, które muszą być przyjmowane z pokarmem ponieważ nie jesteśmy ich w stanie sami wytworzyć. O co chodzi z tym białkiem wzorcowym? ma to zastosowanie przy ocenie wartości odżywczej białka w produkcie spożywczym, gdzie białko kurze traktowane jest jako odnośnik, do którego przyrównujemy badaną próbkę.  Całe jajo zawiera 12,5 g białka
  • tłuszcz zgromadzony praktycznie w całości w żółtku, występują tutaj zarówno tłuszcze nasycone, nienasycone, cholesterol, fosfolipidy pełniące rolę budulcową oraz lecytyna wpływającą na procesy zapamiętywania i koncentracji.
  • węglowodany w jajku znajdują się w niewielkich ilościach, brak błonnika
  •  witaminy- jajko zawiera w swoim składzie komplet witamin z wyjątkiem wit. C. W znacznych ilościach znajdziemy tu witaminę A, D, E oraz B1, B2, Dość wysoka ilość wit. B12 ma znaczenie przy diecie wegetariańskiej (właściwie przy laktoowowegetariańskiej, gdzie jaja są dopuszczalne), ponieważ mogą pojawić się jej deficyty.
  • składniki mineralne-znajdziemy wszystkie składniki mineralne, na uwagę zasługuje większa ilość żelaza w żółtku

Zajmijmy się teraz składnikiem, który budzi dylemat czy pozwolić sobie na bezkarność w jedzeniu jajek czy raczej je ograniczać, a mowa o cholesterolu. Zapewne środowisko dietetyczne jak i medyczne jest podzielone w tym temacie. Ja osobiście wolę zjeść pastę jajeczną z dodatkiem zabójczego majonezu niż sklepową wędlinę. Faktem jest, że żółtko jaja o wadze 25 g zawiera 265 mg cholesterolu ( dzienny limit to 300 mg). Jednakże tak naprawdę cholesterol pochodzący z produktów spożywczych nie ma aż tak wielkiego wpływu na poziom cholesterolu w organizmie, gdyż poziom ten zależy głównie od endogennej produkcji w wątrobie. A tak naprawdę pamiętajmy, że cholesterol jest niezbędną do naszego funkcjonowania cząsteczką, gdyż stanowi szkielet do tworzenia hormonów płciowych, wit. D oraz kwasów żółciowych. Są jednak wyjątki, w których powinno się rzeczywiście uważać na żółtko jaja. Przypadek pierwszy- po zabiegu wycięcia pęcherzyka żółciowego powinno się unikać żółtek, gdyż mogą one wzmagać uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej. Również w przypadku występowania pewnych wariantów genów związanych z metabolizmem cholesterolu są osoby, u których cholesterol pochodzący z produktów spożywczych będzie wpływał negatywnie na poziom cholesterolu w organizmie.

Zachwalając walory jajka dodam jeszcze, że we Wrocławiu grupa naukowców pracuje nad projektem Ovocuragdzie z jajka próbują wyizolować związki o prozdrowotnym działaniu w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. A trochę się tego znajdzie- poprzez substancje o działaniu niszczącym drobnoustroje,regulującym ciśnienie krwi, przeciwutleniającym, antynowotworowym. Ciekawą substancją jest wyizolowana z żółtka Yolkina,która może mieć zastosowanie przy zespołach otępiennych m.in. chorobie Alzheimera. Sama skorupka jest bardzo dobrym źródłem wapnia co pozwala zapobiegać osteoporozie (gorzej tylko ze zjedzeniem samej skorupki).

Na sam koniec dwa przepisy na proste smakołyki z jaj: pasta jajeczna i omlet.

Pasta jajeczna:

20150322_084651

  • 4 jaja
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • szczypiorek- 1 łyżka
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Jajka po ugotowaniu na twardo ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy majonez, chrzan, pokrojony szczypiorek, sól oraz pieprz. Voila!

Omlet:

20150326_080718

  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • miód 1 łyżeczka (w wydaniu na słodko), sól (wydanie na słono)
  • ziarna sezamu
  • olej łyżeczka do smażenia
  • dodatki: dżem owocowy, owoce itp.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, mleko, sezam. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, następnie masę jajeczną. Smażymy z jednej strony, następnie przewracamy omlet na drugą stronę do ścięcia całości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na koniec życzę wszystkim Wesołych Świąt i przede wszystkim smacznego jajka!

wielkanoc_kurczaki_jajka_768x0_rozmiar-niestandardowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s