Dania główne

Zapiekanka ziemniaczana

20150311_220424.jpg
20150311_174824.jpg

 Składniki:

1 kg ziemniaków

3 średnie cebule

2 filety z kurczaka

100 g sera żółtego w kostce

200 g śmietany 18%

1 jajko

cząber

pieprz, sól

Do marynaty: 1 łyżka oleju, 1 łyżka miodu, papryka słodka mielona, curry, czosnek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, następnie gotujemy, najlepiej aby pozostały niedogotowane.

2. Przygotowujemy marynatę z wyżej wymienionych składników, umieszczamy w niej umyte piersi z kurczaka i odstawiamy na parę godzin aby mięso przeszło przyprawami

3. Smażymy filety na patelni (jeżeli posiadacie patelnię, która umożliwia smażenie bez tłuszczu to polecam tę opcję). Kiedy filety nieco ostygną kroimy je na kosteczki

4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka

5. Ziemniaki kroimy w talarki

6. Układamy warstwy w naczyniu do zapiekania- na spód talarki z ziemniaków, następnie pokrojone filety z kurczaka, kolejno cebula i na wierzch talarki z ziemniaków

7. Śmietanę „rozbełtujemy” z jajkiem dodajemy cząber (dodaję zawsze duże ilości przyprawy fajnie dodaje smak ziemniakom), doprawiamy solą i pieprzem, otrzymaną masę wylewamy na ziemniaki

8. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy wierzch zapiekanki

9. Pieczemy w piekarniku na 200 stopni 30-40 minut

Smacznego;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s