Desery

Jabłka w cieście drożdżowym

20150301_125926.jpg

Składniki:

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy:

  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szkl. mąki
  • 3 jaja (do ciasta 2 całe+ 1 żółtko, białko zostaje do smarowania bułeczek)
  • szczypta soli
  • Jabłka ok. 5-6 szt.
  • cynamon

Przygotowanie:

– przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy w dużym garnku, drożdże rozcieramy z cukrem, następnie wlewamy do mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut

-kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę (na sam początek 2 szklanki), roztopione masło, 2 jaja, 1 żółtko oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia

-jabłka myjemy obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Posypujemy połówki jabłek cynamonem

-kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości piłki do golfa, rozwałkowujemy „na podłużnie”,wkładamy połówkę jabłka i zawijamy tak aby łączenie ciasta było w miejscu gniazda nasiennego

-układamy jabłka na blaszce do pieczenia, wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Nie czekamy do wyrośnięcia ciasta (powstają za duże przestrzenie) kiedy mamy komplet wkładamy blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni,ok. 30 minut do zbrązowienia ciasta.

-Delektujemy się smakiem jeszcze ciepłych bułeczek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s