
Składniki:
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy:
- 1 szkl. mleka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2-3 szkl. mąki
- 3 jaja (do ciasta 2 całe+ 1 żółtko, białko zostaje do smarowania bułeczek)
- szczypta soli
- Jabłka ok. 5-6 szt.
- cynamon
Przygotowanie:
– przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy w dużym garnku, drożdże rozcieramy z cukrem, następnie wlewamy do mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut
-kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę (na sam początek 2 szklanki), roztopione masło, 2 jaja, 1 żółtko oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
-jabłka myjemy obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Posypujemy połówki jabłek cynamonem
-kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości piłki do golfa, rozwałkowujemy „na podłużnie”,wkładamy połówkę jabłka i zawijamy tak aby łączenie ciasta było w miejscu gniazda nasiennego
-układamy jabłka na blaszce do pieczenia, wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Nie czekamy do wyrośnięcia ciasta (powstają za duże przestrzenie) kiedy mamy komplet wkładamy blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni,ok. 30 minut do zbrązowienia ciasta.
-Delektujemy się smakiem jeszcze ciepłych bułeczek